06 June 2015

Resepi :: Puding Triffle

Assalamualaikum kawan-kawan..

Salam Sabtu dan selamat bercuti hari ni.. cuti-cuti ni banyak sangat kerja yang nak buat kat rumah kann??.. tak pernah habis.. 

Hari ni saya nak share resepi  Puding Tiffle yang saya ambil dari kawan saya Maya Malina.. resepinya ringkas je.. tu yang saya nak sangat buat.. tengok dia post gambar kat FB lama dulu.. geram nengoknye.. hihihi.. sebenarnya bahan-bahan nak buat puding ni saya dah beli lama.. cuma hari ni baru sempat nak buat... sampaikan kek yang nak letak bawah kastard tu habis bersilih ganti anak-anak makan.. dugaan tu.. hahaha

 

Bahan-bahannya:

2 rolls kek Swiss Roll
1 cawan kastard
3 cawan air
1/2 cawan gula (boleh +-)
1 tin susu cair
Buah-buahan campuran
Crystal Jely Nona (sukatan ikut belakang kotak)

Cara-cara:

1. Potong kek, susun dalam bekas
2. Tapis buah-buahan (air tuang atas kek)
3. Masak dengan api perlahan susu, kastard, gula dan air.. kacau sampai pekat kemudian tuang ke atas kek
4. Susun buah-buahan campuran atas kastard tadi
5. Masak Crystal Jelly (ikut arahan pada kotak)
6. Tuang atas buah-buahan tadi

Biarkan sejuk.. Siap!!
 

Senang je kan??.. kalau korang follow resepi ni mesti boleh buat punya.. Tapi jangan terkejut pulak.. tengok gambar tu mesti tak logik, satu bancuhan dapat puding dua bekas besar tu?? tak logik ni.. jangan tertipu.. sebenarnya lebih dari dua bancuhan tu tau.. tiga bancuhan kalau tak silap.. 

Kisahnya begini.. first baca resepi memang senang gile nak buat.. standby henset kat tepi untuk senang baca resepi step by step.. sampai kat kastard tu.. entah macam mana boleh baca 3 cawan kastard.. adoiii.. dah tuang dalam periuk ni.. susu cair pon dah masukkan.. nak tak nak.. kena 'up' kan la susu cair, air, dan gula kepada 3x.. terpaksa masak dalam periuk besar.. huhuuh.. nasib baik buah-buahan campuran satu tin tu ada banyak.. kek memang pakai mana ada je la.. yang dalam gambar tu dua bekas je.. satu bekas lagi guna bekas aiskrim jek.. hahha.. yang tu sorok dulu.. jelly pon tuang cukup-cukup je utk tiga bekas.. nasib la.. 

Tapi kalau korang nak tau sedap ke tak.. korang kena try buat.. rasanya memang sedap tau.. walaupon masak tiga bancuhan sekaligus.. langsung tidak menggangu rasanya yang sedap tu.. haaaa.. memang sedap wehh..

Nota Kaki : Baca resepi betul-betul ye.. resepi yang senang pon boleh silap gak tau.. kikikii... adoi laaaa..


“Berkongsi Kebaikan Untuk Kesihatan Yang Lebih Baik”

Maheran Mat Jusoh
SID : 852745
Call/ SMS/ WhatsApp : 019-9313712
FB : Aina Amina
Email : aina_amina@yahoo.com
  
[Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit] 

 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to BLOG IBUAINA
Designed by UMIESUEstudio 2015